Τι είναι τα Meta Tags – Ορισμός και έννοιες για τις Μέτα Ετικέτες

meta tags τι ειναι

Τι είναι τα Meta Tags και πως βοηθούν στο On Page SEO ;

Οι μετα-ετικέτες -meta tags είναι αποσπάσματα κειμένου που περιγράφουν το περιεχόμενο μιας σελίδας. Οι μετα-ετικέτες δεν εμφανίζονται στην ίδια τη σελίδα, αλλά μόνο στον πηγαίο κώδικα της σελίδας. Τα meta tags είναι ουσιαστικά μια μικρή περιγραφή περιεχομένου που βοηθούν να πείτε στις μηχανές αναζήτησης τι αφορά μια ιστοσελίδα.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των ετικετών που μπορείτε να δείτε (σε ένα blogpost, ας πούμε) και των ετικετών που δεν μπορείτε να δείτε είναι η τοποθεσία: Τα Meta Tags υπάρχουν μόνο σε HTML, συνήθως στο “Header” της σελίδας και έτσι είναι ορατές μόνο στις μηχανές αναζήτησης. Εκτός αν είστε προχωρημένος χρήστης και ξέρετε που να ψάξετε. Το “meta” σημαίνει “μεταδεδομένα”, το οποίο είναι το είδος των δεδομένων που παρέχουν αυτές οι ετικέτες – δεδομένα σχετικά με τα δεδομένα στη σελίδα σας.

Βοηθούν τα Meta Tags στο SEO;

Ναι, τα meta tags βοηθούν στο On Page SEO, αλλά όχι πάντα και όχι όλη την ώρα. Ένας από τους στόχους αυτής της σελίδας είναι να εξηγήσει ποιες μετα-ετικέτες μπορούν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν.

Θα δούμε 3 τύπους Meta Tags που βοηθούν τη Google να αναγνωρίσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Αξίζει να αναφερθούν για να ξέρετε πως να τα χρησιμοποιήσετε.

Title Tag

Το Title Tag είναι ο τίτλος που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε σελίδα και θα εμφανίζεται τόσο στις αναζητήσεις Google όσο και στο Tab της κάθε σελίδας. Τον τίτλο που θα δημιουργήσετε θα πρέπει να είναι εντός του ορίου χαρακτήρων για να εμφανίζεται σε Desktop και κινητές συσκευές. Με αυτό τον τρόπο τόσο η Google όσο και ο χρήστης μπορεί να αντιληφθεί και να εντοπίσει το περιεχόμενο που βρίσκεται μέσα στη κάθε σελίδα που έχετε δημιουργήσει. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα :

Εδώ βλέπετε πως φαίνεται το Title Tag όταν ανοίγει ένας χρήστης την σελίδα σας.

title tags στο On Page SEO

Και εδώ πως φαίνεται ο τίτλος στη Google.

παραδειγμα τιτλου tag meta στη google

Meta Description

Το Meta Description είναι η περιγραφή που εμφανίζεται στις αναζητήσεις της Google. Πρόκειται για ένα περιορισμένο σε χαρακτήρες περιεχόμενο το οποίο διαβάζει ο χρήστης κάτω από τον τίτλο. Οι λέξεις κλειδιά που περιλαμβάνονται στη περιγραφή βοηθούν την καλύτερη κατανόηση και στόχευση της σελίδας σχετικά με το περιεχόμενο που περιλαμβάνει. Σύμφωνα με τη Google δεν επηρεάζει πολύ την κατάταξη αλλά σε κάθε περίπτωση προτείνεται να μπαίνουν οι λέξεις κλειδιά με έξυπνο τρόπο.

παραδειγμα περιγραφης meta tag meta στη google

Meta Robots

Με αυτό το χαρακτηριστικό, λέτε στις μηχανές αναζήτησης τι να κάνουν με τις σελίδες σας:

  • index / noindex – Αυτό ενημερώνει τις μηχανές εάν θα εμφανίσουν τη σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης ή όχι.
  • follow / nofollow – Αυτό λέει στις μηχανές αναζητησης τι να κάνουν με συνδέσμους στις σελίδες σας: εάν πρέπει να εμπιστεύονται και να “ακολουθούν” τους συνδέσμους σας στην επόμενη σελίδα ή όχι.

Μιλήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους οι μετα-ετικέτες μπορούν να έχουν πολύ πραγματικό αντίκτυπο στο μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης. Συνοψίζοντας:

  • Μόνο η ετικέτα τίτλου μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη της μηχανής αναζήτησης.
  • Οι περιγραφικές ετικέτες ενδέχεται να ενθαρρύνουν τους χρήστες να επισκέπτονται τον ιστότοπό σας.
  • Η μετα-περιγραφή μπορεί να χρησιμεύσει ως “οργανικό διαφημιστικό κείμενο”.
  • Οι μετα-λέξεις-κλειδιά καταργούνται από τις περισσότερες μηχανές αναζήτησης.