Τι είναι το άγχος;

τι-ειναι-το-αγχος

Το άγχος είναι η φυσική απάντηση του σώματός σας σε απειλές. Η αναπνοή σας μπορεί να αυξηθεί, η καρδιά σας να αρχίσει να χτυπά, να αισθανθείτε πεταλούδες στο στομάχι σας και να πάρετε μια έκρηξη ενέργειας. Ο καθένας αισθάνεται άγχος κατά καιρούς, και ένα ορισμένο επίπεδο άγχους είναι φυσιολογικό, ακόμη και χρήσιμο, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το άγχος είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας σας κρατά ασφαλείς. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι περπατάτε στο σπίτι και σύρετε τα πόδια σας επειδή είστε κουρασμένοι. Από τη γωνία του ματιού σας, νομίζετε ότι βλέπετε ένα φίδι. Ξαφνικά, ξεχνάτε πόσο κουρασμένοι είστε και έχετε μια έκρηξη ενέργειας που σας βοηθά να ξεφύγετε από το κακό.

Το άγχος μπορεί επίσης να σας παρακινήσει. Εάν αισθάνεστε λίγο ανήσυχοι για μια αναμενόμενη εργασία ή μια συνέντευξη εργασίας, το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να την ολοκληρώσετε. Ωστόσο, το να αισθάνεστε πάρα πολύ άγχος για κάτι ή να αισθάνεστε άγχος που δεν συνδέεται με μια προφανή πρόκληση, δεν είναι χρήσιμο. Μπορεί να παρεμποδίσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας. Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του άγχους; Άτομα που βιώνουν άγχος ή διαταραχή άγχους μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία διαφορετικών σημείων και συμπτωμάτων. Πολλές φορές άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης βιώνουν και έντονο άγχος.

Διαφορετικοί τύποι διαταραχών άγχους μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κοινά, όπως: αγωνιστική καρδιά ή σφίξιμο του στήθους γρήγορη αναπνοή αίσθημα έντασης, ανήσυχος, «στην άκρη» ή εκκαθάριση καυτές και κρύες εξάψεις ιδρώνοντας κλονισμός αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης ιδεοληπτική σκέψη υπερβολικός φόβος και ανησυχία έχοντας την αίσθηση επικείμενου πανικού, καταστροφής ή κινδύνου φαντάζομαι το χειρότερο σενάριο δυσκολεύεστε να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που σας ανησυχεί δυσκολεύομαι να κοιμηθώ προβλήματα στομάχου ή πέψης αποφεύγοντας καταστάσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε άγχος (π.χ. μεταφορά με δημόσια μέσα μεταφοράς, μετάβαση στην τάξη ή συνάντηση νέων ανθρώπων). Διαβάστε για το τι κάνουν το άγχος και το άγχος στο σώμα σας μακροπρόθεσμα. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα άτομα μπορεί να μην ταιριάζουν σε αυτά τα ακριβή συμπτώματα και αυτή η λίστα δεν έχει σχεδιαστεί για να σας δώσει διάγνωση. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως οδηγό, αλλά μόνο ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει μια σωστή διάγνωση. Τι είναι μια διαταραχή άγχους; Μια διαταραχή άγχους συμβαίνει όταν το άγχος αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή ενός ατόμου και το εμποδίζει να αλληλεπιδράσουν με φίλους, οικογένεια, εργασία ή σχολείο.

Αντί να αισθάνεται άγχος ως απάντηση στον πραγματικό κίνδυνο, κάποιος με διαταραχή άγχους θα αντιμετωπίσει τα ίδια συμπτώματα σε καταστάσεις που αντιλαμβάνονται ως επικίνδυνες (π.χ. όταν συναντά νέους ανθρώπους ή κάνει δημόσιες συγκοινωνίες). Δεν ταιριάζει όλο το άγχος σε μία μόνο κατηγορία και ορισμένα άτομα μπορεί να βιώσουν έναν συνδυασμό διαφορετικών τύπων. Μερικοί συνηθισμένοι τύποι άγχους περιλαμβάνουν:

Γενικευμένη διαταραχή άγχους: υπερβολική ανησυχία για οτιδήποτε και όλα, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας για την ανησυχία.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους: άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις, συχνά ριζωμένη στον φόβο να κάνει κάτι λάθος και να κριθεί από άλλους.

Διαταραχή πανικού: επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού και ανησυχία για μελλοντικές κρίσεις πανικού. Αγοραφοβία: άγχος για επίθεση πανικού σε ορισμένες καταστάσεις και για να μην μπορέσετε να ξεφύγετε ή να λάβετε βοήθεια.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: ανήσυχες σκέψεις που οδηγούν σε εμμονική συμπεριφορά και υποχρεώσεις να κάνουμε ορισμένα πράγματα

Ειδικές φοβίες: έντονος φόβος για αντικείμενα ή καταστάσεις (π.χ. σκύλοι ή ύψη).