Τι είναι οι αιμορροΐδες;

τι ειναι οι αιμορροιδες

Αν και η διαταραχή είναι κοινώς γνωστή ως “αιμορροΐδες”, είναι πιο σωστό να μιλάμε για αιμορροϊδικές ασθένειες, καθώς οι αιμορροΐδες υπάρχουν στην πραγματικότητα σε οποιονδήποτε υγιή οργανισμό: είναι μικρά επιθέματα σπογγώδους και εξαιρετικά αγγειοποιημένου ιστού, τοποθετημένα στον πρωκτικό σωλήνα. Η αιμορροϊδική νόσος, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται όταν, λόγω εκφυλιστικών φαινομένων των ιστών και των φυσικών μέσων υποστήριξης του ίδιου, ο ιστός σταδιακά εξαπλώνεται προς τα έξω. Οι αιμορροΐδες είναι ένα πρόβλημα τόσο ενοχλητικό όσο είναι ευρέως διαδεδομένο. Εκτιμάται ότι, με περισσότερο ή λιγότερο συμπτωματικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% των ατόμων στην ενηλικίωση υποφέρουν από αυτό, συχνότερα μεταξύ 45 και 65 ετών, με παρόμοια κατανομή μεταξύ αρσενικού και θηλυκού.

Αιμορροΐδες Εγκυμοσύνης

Στις γυναίκες υπάρχει μέγιστη συχνότητα εμφάνισης αιμορροΐδων κατά την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου, στην πραγματικότητα, διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την έναρξη ή επιδείνωση αυτής της παθολογίας (ιδίως ορμονικές αλλοιώσεις, η μηχανική επίδραση λόγω της αύξησης του βάρους του εμβρύου , η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά τον τοκετό). Οι λεγόμενες αιμορροιδες μετά τον τοκετό είναι αρκετά συχνές, οι οποίες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα έντονων ώσεων κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού. Είναι ένα μηχανικό φαινόμενο, τεχνικά περισσότερο μια πρόπτωση από τις πραγματικές αιμορροΐδες, το οποίο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υποχωρεί αυθόρμητα μέσα σε λίγους μήνες.

Τύποι αιμορροΐδων

Ανάλογα με την τοποθεσία τους, μπορούμε να ταξινομήσουμε τις αιμορροΐδες σε εσωτερικές και εξωτερικές. Ο πρώτος τύπος αναπτύσσεται μέσα στον πρωκτικό σωλήνα (δηλαδή στα τελευταία τρία εκατοστά του διατροφικού σωλήνα, μετά το ορθό) και συχνά είναι ασυμπτωματικός (το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην περίπτωση αυτή είναι η αιμορραγία). Οι εξωτερικές αιμορροίδες, από την άλλη πλευρά, είναι εμφανείς στο εξωτερικό του πρωκτού με την πρόπτωση και εμφανίζονται ως σκληρές και μερικές φορές οδυνηρές προεξοχές.

Στάδια αιμορροΐδων

Με βάση την τάση για διαρροή ή πρόπτωση, οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε τέσσερα στάδια:

Πρώτος βαθμός, απουσία πρόπτωσης: Οι αιμορροΐδες πρώτου βαθμού, οι οποίες δεν βγαίνουν και συχνά δεν προκαλούν πόνο, δεν είναι ορατές εξωτερικά και το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η απώλεια αίματος κατά την αφόδευση.

Δεύετρος βαθμός: παρουσία μέτριας πρόπτωσης, ορατή μόνο υπό πίεση, η οποία τείνει να επιστρέψει αυθόρμητα. Σε αυτό το στάδιο τα κοινά συμπτώματα είναι πόνος και κνησμός κατά τη φάση εκκένωσης, καθώς και αιμορραγία.

Τρίτος Βαθμός, όταν η πρόπτωση είναι πιο εμφανής, αλλά υπάρχει η δυνατότητα μη αυτόματης επιστροφής των παρατεταμένων αιμορροΐδων.

Τέταρτος Βαθμός: παρουσία μόνιμης πρόπτωσης που δεν μπορεί να μειωθεί ακόμη και χειροκίνητα, με πιθανά συμπτώματα έντονο πόνο (ειδικά εάν εμφανιστεί επιπλοκή γνωστή ως αιμορροϊδική θρόμβωση) και διογκωμένος βλεννογόνος του πρωκτού. Όταν οι αιμορροΐδες έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο και, ως εκ τούτου, έχουν οριστεί παρατεταμένα, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές πιο συχνά, όπως ο σχηματισμός θρόμβων αίματος μέσα τους. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για αιμορροϊδική θρόμβωση, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρήξη των προσβεβλημένων αιμορροϊδων και προκαλεί σημαντική αιμορραγία.

Ρωγμές στον πρωκτό

Η παρουσία πρωκτικών ρωγμών μπορεί επίσης να συσχετιστεί με την αιμορροϊδική νόσο (τόσο πολύ που μερικές φορές τα συμπτώματα συγχέονται), που είναι μικρές πληγές του βλεννογόνου που ωστόσο δεν έχουν τίποτα κοινό με την αιμορροΐδα εκτός από την περιοχή και οι οποίες εξαρτώνται από διαφορετικούς μηχανισμούς, και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνοι, αλλά δεν είναι βλάβες που έχουν την τάση να εξελιχθούν σε όγκους, ακόμα και αν υποχωρούν αυθόρμητα. Σε περίπτωση χρόνιας νόσου και μείζονος αιμορραγίας, τότε, μπορεί να εμφανιστεί αναιμία που μπορεί να ταξινομηθεί ως ανεπάρκεια μικροκυτταρικού σιδήρου, δηλαδή έλλειψη σιδήρου, με τα ερυθρά αιμοσφαίρια να είναι μλιγότερα από το φυσιολογικό.