Πως να δημιουργήσετε SEO Friendly Urls

seo friendly urls

Όταν πρόκειται για την ιστοσελίδα σας, οι διευθύνσεις URL σας είναι συχνά το πρώτο πράγμα που θα βλέπουν η Google και οι πελάτες.

Οι διευθύνσεις URL είναι επίσης τα δομικά στοιχεία μιας αποτελεσματικής ιεραρχίας ιστότοπων, μεταφέροντας τα ίδια κεφάλαια στον τομέα σας και κατευθύνοντας τους χρήστες στους επιθυμητούς προορισμούς τους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διορθωθεί εάν δεν σχεδιάζετε τα Urls με σαφής στόχους, καθώς μπορείτε να καταλήξετε σε ατελείωτα redirects. Ούτε το Google ούτε οι επισκέπτες του ιστότοπού σας θα το εκτιμήσουν. Σαφώς και δεν είναι κακό να χρησιμοποιείς Redirects όταν αυτό είναι αναγκαίο, αλλά μόνο όταν χρειάζεται και όχι σαν κανόνα.

Άρα αξίζουν να γίνουν σωστά. Όμως, η σωστή δομή διεύθυνσης URL περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο μείγμα παραγόντων χρηστικότητας και προσβασιμότητας, μαζί με κάποιο καλό παλιομοδίτικο SEO.

Παρόλο που δεν υπάρχει στάνταρ προσέγγιση, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις διευθύνσεις URL και να δημιουργήσουμε τους ιστότοπούς μας για μελλοντική επιτυχία στο SEO.

1. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις-κλειδιά σας

Κάθε φορά που ξεκινάτε μια σελίδα στον τομέα σας, θα πρέπει να έχει σκοπό. Είτε πρόκειται για συναλλαγές, για ενημερωτικούς είτε για διοικητικούς λόγους, ο λόγος ύπαρξής του πρέπει να είναι ξεκάθαρος στην αρχή.

Θα θέλατε να εντοπιστεί αυτή η σελίδα από τα σωστά άτομα (και ανιχνευτές), επομένως θα ενσωματώσετε κάποια έρευνα λέξεων-κλειδιών και θα συμπεριλάβετε τους σχετικούς όρους. Η πιο περιγραφική από αυτές, ο όρος που φτάνει στο επίκεντρο του περιεχομένου αυτής της σελίδας, πρέπει να συμπεριληφθεί στη διεύθυνση URL, κοντά στον ριζικό τομέα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα :

Γενικό παράδειγμα:

https://seomarketer.gr/topic

Παράδειγμα με βάση τη φράση ”Διαφήμιση στα Social Media:

https://seomarketer,gr/diafimisi-sta-social-media

Μας έχουν ρωτήσει πολλές φορές αν πρέπει να χρησιμοποιούνται Ελληνικοί ή Λατινικοί χαρακτήρες στα Urls. Προτείνουμε τα λατινικά αν και τα Ελληνικά διαβάζονται από την Google, είναι πιο εύκολο στο share από τους χρήστες αλλά και σε εσάς. Ο λόγος είναι ότι δεν εμφανίζεται αυτός ο σιδηρόδρομος με τα κινέζικα όταν κάνετε αντιγραφή το Url με τα Ελληνικά εκτός αν αφαιρέσετε από το Copy το τελευταίο σύμβολο \.

2. Σχετικά με την επιλογή του URL Domain

Η επιλογή ενός Domain Url με την λέξη κλειδί μέσα είναι μια καλή επιλογή. Θα βοηθήσει στη κατάταξη αλλά μόνο εφόσον κάνετε σωστή και προσεγμένη δουλειά σε όλα τα υπόλοιπα. Όμως για να καταφέρετε να βρείτε αυτή την συγκεκριμένη λέξη συνήθως δεν είναι εύκολο καθώς είναι πιασμένη. Μην πάτε σε μεγάλες παραλλαγές καθώς οι χρήστες δεν θα το θυμούνται. Συγκεκριμένα βρείτε ένα Domain που θα το θυμάται ο χρήστης και προσθέστε τις λέξεις κλειδιά που θέλετε σε υποσέλιδα όπως : https://seomarketergr.com/diafimisi-sta-social-media/. Θα πούμε αναλυτικότερα για την επιλογή του Url Domain σε άλλο άρθρο.

3. Αρχιτεκτονική με τα URLS

Έχουμε δει σε πολλά Eshop πολλά μπερδέματα και κακή σύνδεση των κεντρικών κατηγοριών URLS με τα προιόντα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν πρέπει να περνάει στο χαλαρό γιατί χάνεται μεγάλη μερίδα των αναζητήσεων και εμφανίσεων, αφού η Google μπερδεύεται πολλές φορές για τα rankings. Τα URLS για να είναι SEO Friendly πρέπει να έχουν μια σωστή ακολουθία σύνδεσης. Συνεπώς το URL θα πρέπει να διαθέτει μέσα τις λέξεις κλειδιά που αφορούν τη κάθε κατηγορία και να υπάρχει μια σύνδεση με την κεντρική κατηγορία, εφόσον υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες.

4. Χρησιμοποιήστε παύλες για διαχωρισμό λέξεων

Η χρήση παύλων για διαχωρισμό λέξεων σε φράσεις URL είναι σημαντική τόσο για την αναγνωσιμότητα των χρηστών όσο και για τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης. Η Google συνιστά τη χρήση παύλων (-) αντί για την κάτω παύλα (_) σε διευθύνσεις URL, επειδή οι παύλες αντιμετωπίζονται ως κενά μεταξύ λέξεων, ενώ οι λέξεις που συνδέονται με κάτω παύλες θεωρούνται ως μία λέξη.

Παράδειγμα : www.seomarketer.gr/blog/pos-kano-seo

5. Διατηρήστε τις διευθύνσεις URL σύντομες

Η διεύθυνση URL μιας ιστοσελίδας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιγραφική και σύντομη. Μια σύντομη διεύθυνση URL είναι πιο γρήγορη στην πληκτρολόγηση και ανάγνωση. Επίσης, όσο λιγότερες είναι οι λέξεις τόσο μεγαλύτερη αξία λαμβάνει κάθε λέξη από μια μηχανή αράχνης αναζήτησης. Πάρα πολλές παρόμοιες λέξεις σε μια διεύθυνση URL μπορούν να θεωρηθούν ως γέμιση λέξεων-κλειδιών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των κατατάξεων αναζήτησης.

6. Χρησιμοποιήστε πεζά γράμματα στο URL

Το έχουμε δει πολλές φορές να χρησιμοποιείται το ίδιο ή παρόμοιο url σε κατηγορίες και σελίδες. Η Google αναγνωρίζει τα κεφαλαία όπως και τα μικρά γράμματα, οπότε αν εντοπίσει το ίδιο URL θα το θεωρήσει διπλότυπο. Σε περίπτωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα σας ένα παρόμοιο πρόβλημα, χρησιμοποιήστε Canonical Tags για να ενημερώσετε την Google ότι τα πεζά γράμματα που βρίσκονται στο URL πρέπει να διαβαστούν και να ανέβουν στη κατάταξη, η πραγματοποιήστε ένα μόνιμο Redirect.

7. Προσπαθήστε να μειώσετε τα Dynamic URL Strings

Είναι μια αντιαισητική παρουσίαση στο URL και αντιβαίνει επίσης στους κανόνες που έχουμε σκιαγραφήσει παραπάνω. Θέλουμε στατικά URL που περιλαμβάνουν μια λογική δομή φακέλου και περιγραφικές λέξεις-κλειδιά.

Παρόλο που οι μηχανές αναζήτησης δεν έχουν κανένα πρόβλημα κατά την ανίχνευση ή την ευρετηρίαση οποιασδήποτε παραλλαγής, για λόγους που βασίζονται σε SEO, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε στατικά URL παρά δυναμικά. Το θέμα είναι ότι οι στατικές διευθύνσεις URL περιέχουν τις λέξεις-κλειδιά σας και είναι πιο φιλικές προς το χρήστη, αφού μπορεί κανείς να καταλάβει τι αφορά τη σελίδα, κοιτάζοντας μόνο το όνομα της στατικής διεύθυνσης URL.

Παράδειγμα δυναμικού URL : https://paradeigma.gr/cat/?cid=7078.

8. Χρησιμοποιήστε σωστά το XML Sitemap

Τι είναι λοιπόν ένας χάρτης ιστοτόπου XML; Με απλά λόγια, είναι μια λίστα με τα URL του ιστότοπού σας που υποβάλλετε στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

  • Αυτό βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να βρίσκουν τις σελίδες του ιστότοπού σας πιο εύκολα.
  • Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να χρησιμοποιούν τον χάρτη ιστότοπου ως αναφορά κατά την επιλογή κανονικών διευθύνσεων URL στον ιστότοπό σας.

Χρησιμοποιήστε στο Sitemap κατά προτίμηση τις σελίδες που θέλετε να εμφανίζονται και να ανέβουν στις μηχανές αναζήτησης. Εδώ θα πρέπει να πάρετε αποφάσεις για τα Canonical Tags που θα δουλέψετε, καθώς ειδικά στο E-Commerce η Google αναγνωρίζει πολλά διπλότυπα URL και προσπαθεί να αποφασίσει ποιο θα ανεβάσει στη κατάταξη.

Ολοκληρώνοντας

Ένα SEO Friendly URL θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω :

Έυκολο στην ανάγνωση : Να είναι ξεκάθαρα γραμμένο και ας είναι στους λατινικούς χαρακτήρες.

  • Λέξεις Κλειδιά : Συμπεριλάβετε τις λέξεις κλειδιά στο URL αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε.
  • Να είστε συνεπής : Όποια τακτική και αν ακολουθήσετε φροντίστε να υπάρχει συνέπεια συνολικά στην ιστοσελίδα.
  • Δυναμικά URL : Αν και τα βλέπουμε αρκετά συχνά, δεν είναι φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης και προτείνεται να βρείτε λύση.
  • Redirects : Χρησιμοποιήστε όσα λιγότερα Redirects μπορείτε για να δημιουργήσετε χάος στην ιστοσελίδα σας με τις πολλές ανακατευθύνσεις.
  • Χρησιμοποιήστε δεδομένα : Δουλέψτε με το Analytics για να δείτε ποιες κατηγορίες δουλεύουν καλύτερα και ποιες όχι. Τσεκάρετε τις κατατάξεις και την βελτιστοποίηση.
  • XML Sitemap : Δουλέψτε σωστά το sitemap και περάστε τα URLS που θέλετε να εμφανίζονται στη κατάταξη της Google.