Πως να χρησιμοποιήσετε τις επικεφαλίδες – Headers

Header_tags_for_SEO ετικες επικεφαλιδας

Οι επικεφαλίδες ή αλλιώς headr tags εξακολουθούν να εξυπηρετούν μια σημαντική λειτουργία για τους χρήστες και το SEO σας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για όφελος μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τα Header Tags δεν είναι τόσο σημαντικά για την κατάταξη του ιστότοπού σας όσο ήταν.

Ωστόσο, αυτές οι ετικέτες επικεφαλίδας εξακολουθούν να εξυπηρετούν μια σημαντική λειτουργία για τους χρήστες και το SEO σας.

Μπορούν έμμεσα να επηρεάσουν την κατάταξή σας κάνοντας το περιεχόμενό σας ευκολότερο και πιο ευχάριστο για τους επισκέπτες να διαβάσουν και παρέχοντας πλούσιο σε λέξεις-κλειδιά περιβάλλον σχετικά με το περιεχόμενό σας για τις μηχανές αναζήτησης.

Αν παίρνετε στα σοβαρά το SEO, τότε πρέπει να βελτιστοποιείτε τα header tags. Ας δούμε παρακάτω τις πρακτικές για να το κάνετε :

1. Χρησιμοποιήστε τις κεφαλίδες για να χτίσετε την δομή της σελίδας

Οι ετικέτες κεφαλίδας παρέχουν δομή και πλαίσιο για το άρθρο σας. Κάθε κεφαλίδα πρέπει να δώσει στον αναγνώστη μια ιδέα για τις πληροφορίες που μπορεί να συγκεντρώσει από το κείμενο της παραγράφου που ακολουθεί παρακάτω.

Ένας χρήσιμος τρόπος για να σκεφτείτε τις ετικέτες κεφαλίδας είναι να τις συγκρίνετε με έναν πίνακα περιεχομένων για ένα μη φανταστικό βιβλίο:

Το H1 σας παρουσιάζει το θέμα της σελίδας σας, ακριβώς όπως ένας τίτλος λέει στον αναγνώστη τι είναι το βιβλίο.
Τα H2 μοιάζουν με κεφάλαια βιβλίων, που περιγράφουν τα κύρια θέματα που θα καλύψετε σε ενότητες του άρθρου.
Οι επόμενες κεφαλίδες, H3 έως H6s, χρησιμεύουν ως επιπρόσθετες επικεφαλίδες σε κάθε ενότητα, ακριβώς όπως ένα κεφάλαιο βιβλίου μπορεί να χωριστεί από πολλά δευτερεύοντα θέματα.

2. Χρησιμοποιήστε κεφαλίδες για διάσπαση κειμένου

Ένα άρθρο με δυνατότητα διάσπασης του συνεχόμενου κειμένου είναι ένα άρθρο με δυνατότητα ανάγνωσης και ένα άρθρο με δυνατότητα ανάγνωσης είναι ένα άρθρο που είναι πιο πιθανό να έχει καλή απόδοση στις μηχανές αναζήτησης.

Η δυνατότητα σάρωσης είναι τόσο σημαντική για την επιτυχία ενός άρθρου γι αυτό λάβετε το σοβαρά υπόψιν.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν αυτές τις αξιώσεις. Μόνο το 16% των χρηστών του Διαδικτύου διαβάζουν ένα άρθρο λέξη προς λέξη. Οι υπόλοιποι κάνουν σάρωση και διαβάζουν τίτλους.

Οι άνθρωποι θέλουν απλώς το περιεχόμενο με δυνατότητα σάρωσης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένα άρθρο με δυνατότητα σάρωσης είναι 58% πιο πιθανό να αποδώσει καλύτερα με τους αναγνώστες.

Όταν ένα άρθρο είναι δυνατό να σαρωθεί, οι χρήστες μπορεί πραγματικά να το διαβάσουν, αντί να επιστρέψουν στο Google. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να το μοιραστούν με τους φίλους τους.

Ενώ τα κοινωνικά σήματα δεν αποτελούν άμεσο παράγοντα κατάταξης, όσο περισσότερο γίνεται κοινή χρήση ενός άρθρου, τόσο πιο πιθανό είναι να κερδίζετε φυσικά backlinks, τα οποία αποτελούν παράγοντα κατάταξης.

3. Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά στις ετικέτες κεφαλίδας

Παρόλο που οι κεφαλίδες δεν θα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο SEO σας όσο και ο σύνδεσμος από μια έγκυρη τοποθεσία, η Google εξακολουθεί να τις εξετάζει για να συγκεντρώσει το περιβάλλον για τη σελίδα σας.

Όπως με οτιδήποτε δίνει η Google, αυτό σημαίνει ότι αξίζει να συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά στις ετικέτες κεφαλίδας

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε όλες τις λέξεις-κλειδιά. Να είστε συνετοί.

Η σελίδα σας πρέπει να είναι ευανάγνωστη και φυσικά να περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά.

Σχεδιάστε την σελίδα σας για χρήστες και, στη συνέχεια, κάντε τροποποιήσεις για βελτιστοποίηση για το Google – χωρίς να θυσιάσετε την εμπειρία του χρήστη.

4. Βελτιστοποίηση για επιλεγμένα αποσπάσματα

Ένα μέρος όπου οι ετικέτες κεφαλίδας φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στο SEO είναι με επιλεγμένα αποσπάσματα – με δύο συγκεκριμένους τρόπους:

  • Το πρώτο είναι η βελτιστοποίηση της ετικέτας κεφαλίδας για μια λέξη-κλειδί φωνητικής αναζήτησης μακράς ουράς και, στη συνέχεια, απάντηση στο ερώτημα απευθείας παρακάτω χρησιμοποιώντας κείμενο εντός <p> ετικετών παραγράφου.
  • Το δεύτερο χρησιμοποιεί επόμενες, μικρότερες επικεφαλίδες για να περιγράψει διαφορετικά στοιχεία λίστας. Η Google χρησιμοποιεί αυτές τις κεφαλίδες για να δημιουργήσει τις δικές της λίστες με κουκκίδες και αριθμημένες λίστες με αποτελέσματα αποσπάσματος.

5. Χρησιμοποιήστε μόνο μια φορά το H1

Ας δούμε για τις πολλαπλές αναφορές H1 σε άρθρα. Η Google με αναφορά της στο Twitter είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να βάζεις πολλά H1 σε σελίδες.

Όμως δεν προτείνεται να γίνεται αυτό.

Τα H1 είναι μεγάλα και μοιάζουν με τίτλους για τους αναγνώστες. Βάζοντας πολλά H1 στη σελίδα σας αρχίζει να φαίνεται λίγο εκτός ελέγχου.

Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε πολλά H1 στον ιστότοπό σας;

Κάντε σάρωση μέσω ενός εργαλείου ανίχνευσης όπως το Screaming Frog.

Κάντε εναλλαγή στην καρτέλα H1 για να δείτε με μια ματιά αν έχετε σελίδες που λείπουν εντελώς H1 ή έχουν πολλά H1.

6. Διατηρήστε τη συνέπεια των ετικετών κεφαλίδας

Ένας καλός κανόνας για κορυφαία εμπειρία χρήστη είναι η διατήρηση μιας σταθερής εμπειρίας.

Όταν ένας ιστότοπος το επιτυγχάνει μέχρι τις καλύτερες λεπτομέρειες, είναι εντυπωσιακό.

Στόχος να εντυπωσιάσετε με σταθερές ετικέτες κεφαλίδας.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τη μορφή κεφαλαίων τίτλου, παραμείνετε σε αυτήν σε όλες τις σελίδες σας (και αντίστροφα εάν επιλέξετε πεζά).

Επίσης, διατηρήστε τις επικεφαλίδες σας στη μικρότερη πλευρά.

Η ετικέτα κεφαλίδας δεν είναι το κατάλληλο σημείο για να δώσετε έμφαση σε ένα τμήμα κειμένου, πλούσιου σε λέξεις-κλειδιά για το Google.

Αντιμετωπίστε τον σαν έναν μίνι τίτλο για την ακόλουθη ενότητα κειμένου.

Για έναν καλό κανόνα, κρατήστε τις κεφαλίδες περίπου του ίδιου μήκους με τις ετικέτες τίτλου σας (70 χαρακτήρες ή λιγότεροι).

Όσο περισσότερο μπορείτε να ρυθμίσετε τις προσδοκίες για τους επισκέπτες του ιστότοπού σας και, στη συνέχεια, να τις συναντήσετε με συνέπεια, τόσο πιο ευτυχισμένοι (και πιο αφοσιωμένοι) θα είναι με τον ιστότοπό σας.

7. Δημιουργήστε ενδιαφέροντες τίτλους

Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλα τα copywriting σας, όχι μόνο για τις κεφαλίδες.

Το αρχικό πρόχειρό σας μπορεί να έχει ήπιες κεφαλίδες που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε το περίγραμμά σας, αλλά θα πρέπει πάντα να τα ελέγχετε και να τις αναθεωρείτε πριν από τη δημοσίευση, ώστε να είναι ελκυστικά για τους επισκέπτες.

Ναι, οι ετικέτες κεφαλίδας δημιουργούν ένα άρθρο με δυνατότητα σάρωσης. Αλλά στην ιδανική περίπτωση, δεν ανιχνεύουν ολόκληρη τη διαδικασία.

Οι συναρπαστικές ετικέτες κεφαλίδας ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να ενθουσιάζονται και να διαβάζουν για λίγο.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ετικέτα H1 σας. Οι χρήστες παρατηρούν τα H1s.

Σε μεγάλο βαθμό, το H1 σας μπορεί να υπαγορεύει εάν οι επισκέπτες ενδιαφέρονται να κάνουν κύλιση προς τα κάτω ή καθόλου στη σελίδα.

Κάντε ό, τι μπορείτε για να γράψετε μια καταπληκτική ετικέτα H1 που απαντά στην πρόθεση αναζήτησης του χρήστη και τους ενθουσιάζει να διαβάσουν το άρθρο σας.