Αίμα στα κόπρανα – Τι μπορεί να είναι

αιμα στα κοπρανα

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που πλήττει τους ασθενείς που επισκέπτονται μια ειδική επίσκεψη, αφορά την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Γιατί ναι, οι αιμορροΐδες είναι ενοχλητικές και άβολες, αλλά το αίμα στα κόπρανα φέρνει αμέσως μια άλλη σκέψη: τι γίνεται αν ήταν όγκος; Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα συμπτώματα και να ρίξουμε λίγο φως στις παθολογίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία από τον πρωκτό. Θυμόμαστε, ωστόσο, ότι είναι πάντα απαραίτητο να βασίζουμε σε μια διαβούλευση με έναν ειδικό, χωρίς να αυτοσχεδιάζουμε σε υποθετικά δυνητικά πολύ επικίνδυνες αυτοδιαγνώσεις.

Διαβάστε επίσης : Αιμορροίδες και αντιμετώπιση

ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ: ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να διακρίνουμε τους διαφορετικούς τύπους αιμορραγίας που μπορεί να προκύψουν από τον πρωκτό. Στην πραγματικότητα, δεν είναι το ίδιο το αίμα. Το αίμα στα κόπρανα που μπορούμε να βρούμε διακρίνεται από τον χρωματισμό, ο οποίος υποδεικνύει από ποιο μέρος του εντέρου προέρχεται.

Φωτεινό κόκκινο αίμα

Το έντονο κόκκινο αίμα είναι αυτό που παρατηρείτε αμέσως, συνήθως μετά από μια κίνηση του εντέρου. Αποτελείται από σταγόνες λαμπερού κόκκινου αίματος, οι οποίες παραμένουν σαν ραβδώσεις στο χαρτί τουαλέτας ή στην τουαλέτα. Το γεγονός ότι το αίμα είναι ακόμα υγρό, δεν πήζει, έχει έντονο κόκκινο χρώμα, σημαίνει ότι προέρχεται από το τελευταίο μέρος του εντέρου, το πιο κοντινό στον πρωκτό.

Σε αυτήν την περίπτωση δείχνει σχεδόν αποκλειστικά την παρουσία αιμορροΐδων ή πρωκτικών ρωγμών. Μην ανησυχείτε άσκοπα, αν και σας συμβουλεύουμε να μην υποτιμήσετε το πρόβλημα και να επισκεφτείτε έναν ειδικό για μια επίσκεψη.

Σκούρο κόκκινο ή μαύρο αίμα

Είναι εύκολο να εντοπίσετε σκούρο κόκκινο ή μαύρο αίμα, επειδή ακόμη και τα κόπρανα έχουν διαφορετικό χρώμα, πολύ πιο σκούρο, λόγω της παρουσίας μερικώς χωνευμένου αίματος στο εσωτερικό. Το αίμα που προέρχεται από το υψηλότερο μέρος του εντέρου παίρνει αυτό το χρώμα.

Με τη σύσταση να μην ανησυχείτε εκ των προτέρων, αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε ωστόσο να συνδέεται με πιο σοβαρές παθολογίες, όπως οι εντερικοί πολύποδες ή ο φοβερός καρκίνος του παχέος εντέρου. Το σκούρο χρώμα των κοπράνων μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνονται. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα τελευταία πράγματα που φάγαμε, ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας κατά τη στιγμή της διαβούλευσης. Μεγάλες ποσότητες σοκολάτας ή σπανάκι, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου, μπορούν να κάνουν το σκαμνί σας πιο σκοτεινό. Αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι προφανώς μόνο προσωρινό.

Απόκρυψη αίματος στα κόπρανα

Μπορεί να εντοπιστεί μόνο μέσω συγκεκριμένης δοκιμής, της αναζήτησης αποκρυφισμένου αίματος στα κόπρανα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, δυστυχώς, εκδηλώνεται μόνο όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε συγκεκριμένες δοκιμές ελέγχου για όσους βρίσκονται στις κατηγορίες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: ιδίως εκείνους άνω των 60 ετών, ακόμη περισσότερο εάν είναι εξοικειωμένοι με το πρόβλημα. Στην Ιταλία οργανώνονται δωρεάν εκστρατείες διαλογής για τον έλεγχο της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι μια απολύτως μη επεμβατική και εύκολη διεξαγωγή εξέτασης την οποία προτείνουμε να υποβάλλονται περιοδικά.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να είναι: αναιμία, περίοδοι δυσκοιλιότητας που εναλλάσσονται με διάρροια, απώλεια βάρους. Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα σημαντικό να συζητάτε τυχόν αμφιβολίες με το γιατρό σας, ο οποίος θα μπορεί να σας καθοδηγήσει στην πιο κατάλληλη διαδικασία ελέγχου.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Εκτός από τις αιμορροΐδες, τις ρωγμές του πρωκτού, τους πολύποδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχουν πολλές άλλες ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν με την παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Συχνά δεν το σκεφτόμαστε, αλλά μια μόλυνση από εντερικά παράσιτα θα μπορούσε να είναι η αιτία του προβλήματος. Amoebiasis, Shigellosis είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες αίματος στα κόπρανα. Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα χλαμύδια, έχουν επίσης αίμα στα κόπρανα ως ένα από τα συμπτώματά τους. Άλλες πιθανές αιτίες είναι:

Κωλίτης;
Ελκώδης κολίτιδα
εκκολπωση;
Εντερίτιδα;
Ηπατική ίνωση;
Γαστρεντερίτιδα;
Ιική γαστρεντερίτιδα;
Έμφραγμα του εντέρου;
Νεφρική ανεπάρκεια.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι πιθανές παθολογίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην φοβηθείτε και να μιλήσετε για την παρουσία αίματος στα κόπρανα το συντομότερο δυνατό με το γιατρό σας. Ακόμη και οι πιο σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εάν εντοπιστούν νωρίς έχουν εξαιρετικές πιθανότητες ανάρρωσης.